Artrit veya travma gibi nedenlerle hasar görmüş eklemler bulunur. Bunlar özellikle kalça veya diz eklemleridir. Robotik cerrahi ile değiştirilir. Eklemlerdeki kıkırdak aşınmasına bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan hastalarda, protez eklem yerleştirilebilir. Robotik protez cerrahisi, hasta için daha hassas cerrahi müdahaleler ve hızlı iyileşme süreci sunar.
Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması sonucu eklemlerde aşınma meydana gelebilir. Bu durumda, eklem protezi konulabilir. Kaza veya yaralanma sonrası gelişen ve eklemleri hasarlayan durumlarda, tercih edilebilir. Doğuştan gelen eklem deformitelerinde, fonksiyonları iyileştirmek için uygulanır.
Kemik tümörlerinin tedavisi sırasında zarar gören eklemlerin yerine protez yerleştirilir. Diğer tedavi yöntemlerinin (ilaç, fizik tedavi, enjeksiyonlar vs.) başarısız olduğu durumlarda düşünülür. Bu yaşam kalitesini artırmak ve fonksiyonel hareketi sağlamak için uygulanır.
Robotik protez cerrahisi, geleneksel cerrahi tekniklere kıyasla bazı avantajlar sunabilir. Bunlar arasında cerrahın daha iyi bir görüş alanı, daha hassas ve kontrollü hareketler bulunur. Ayrıca daha küçük kesiler ve daha hızlı iyileşme süreçleri de bulunmaktadır. Ancak bu tür bir cerrahi her hasta için uygun olmayabilir ve her türlü cerrahi prosedür gibi belirli riskleri içerir.
Robotik Protez Cerrahisi Aşamaları
Hastanın genel sağlık durumu, protez için uygunluğu ve cerrahinin olası riskleri değerlendirilir. Cihazlar, cerrahi işleme özel olarak programlanır ve kalibre edilir. Hastanın durumuna ve cerrahinin türüne bağlı olarak, genel veya lokal anestezi uygulanır.
Sistem cerrahın kontrolü altında hasta üzerinde çalışmaya başlar. Robotik cihazın hassasiyeti fazladır. Bu sayede, protez, kaybedilen uzvu en iyi şekilde taklit edecek biçimde yerleştirilir. Sinirlerin ve dokuların proteze entegre edilmesi için hassas işlemleri gerçekleştirir.
Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra, kesikler kapatılır ve bandajlanır. Tüm aletler hastadan çıkarılır ve alan temizlenir. Hastanın durumunun değerlendirilmesi ve olası komplikasyonların önlenmesi için düzenli sağlık kontrolleri yapılır.
Protezin işlevselliği ve hastanın yaşam kalitesi üzerindeki etkileri değerlendirilir. Robotik protez cerrahisi, son derece karmaşık ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Cerrahi teknikler ve kullanılan teknolojiler, her hastanın özel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Protezin türüne göre de değişiklik gösterebilir.
Robotik Protez Cerrahisi Türleri
Diz protezi ameliyatlarında kemik kesimlerini optimize etmek için kullanılır. Bu sistemler, protezin konumunu, açısını önceden belirlenen cerrahi plana göre ayarlar. Robotik teknoloji, kalça protezi operasyonlarında da benzer bir şekilde kullanılmakta. Robot yardımıyla yapılan kalça ameliyatları, implantın doğru yerleştirilmesine yardımcı olur.
Ayrıca kemik kesimlerinin hassasiyetine de yardımcı olur. Omurga füzyonları gibi prosedürlerde kullanılır. Sistem, vidaların omurga kemiklerine doğru bir şekilde yerleştirilmesine yardımcı olur. Kollar veya bacaklar gibi ekstremite protezlerinin uygulanmasında kullanılabilir. Doğru konuma ve uyuma sahip olmasını sağlar.
Aynı zamanda gelişmiş fonksiyonellik ve konfor sağlar. Özellikle karmaşık rekonstrüktif prosedürlerde kullanılabilir. Örneğin, vücudun hasar görmüş kısımlarını onarmak için protez veya implantların yerleştirilmesi gibi. Minimal invazif cerrahi tekniklerine entegre edilir. Daha küçük kesiklerle ve dolayısıyla daha hızlı iyileşme süreçleri ile protez yerleştirmeye olanak tanır.
Bu teknolojilerin kullanılması, ameliyat süresini kısaltabilir. İyileşme sürelerini iyileştirebilir. Enfeksiyon riskini azaltabilir ve genel olarak daha iyi cerrahi sonuçlar sağlayabilir. Robotik protez cerrahisi, ilerleyen teknolojiyle birlikte sürekli gelişmektedir. Gelecekte daha da fazla cerrahi prosedürde yerini alması beklenmektedir.
Robotik Protez Cerrahisi İyileşme Süreci
İlk birkaç gün genellikle hastanede geçirilir. Ağrı kontrolü için ilaçlar verilir. Erken mobilizasyon ve fizyoterapi başlar. Kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonların önlenmesi için gerekli önlemler alınır. Hasta evde istirahate çekilir. Evde fizyoterapi ve egzersizlere devam edilir. Yara bakımı ve hijyenine dikkat edilir.
Protez ve çevre dokuların durumu düzenli olarak kontrol edilir. Kas güçlendirme ve eklem hareketliliğini arttırmaya yönelik egzersizler yapılır. Hareket kabiliyetini artırmak için özel tasarlanmış egzersiz programları uygulanır. Protezin kullanımına alışmak için özel eğitim verilir. Yürüme, merdiven çıkma gibi günlük aktiviteler üzerinde çalışılır.
Robotik protez cerrahisi sonrası iyileşme süreci haftalar hatta aylar sürebilir. Bu süre zarfında düzenli tıbbi takip ve rehabilitasyon önemlidir. Hastanın yaşam tarzı, iş ve sosyal aktivitelerine dönmesi beklenir.
Protezlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Aşınma, mekanik problemler için periyodik kontroller önemlidir. Her hastanın iyileşme süreci farklılık gösterir. Bu süreç boyunca doktorun talimatlarına uymak, iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir. Bir anormallik veya beklenmedik bir durum fark edildiğinde doktora başvurmak önemlidir.