Total kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminin ileri derece yıprandığı ve hastanın özellikle yaşadığı ağrılar nedeniyle günlük hayatına devam etmekte çok zorlandığı durumlarda uygulanan kalça ekleminin yapay eklemle değiştirilmesi ameliyatıdır.
Total kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanede ve taburcu sonrası olmak üzere ikiye ayrılabilir. Hastanedeki süreçte ameliyat sonrası oluşabilecek ağrı ve komplikasyonlar ortadan kaldırılırken hastanın ilk adımları atması, yürümesi gibi önemli aşamalar bu dönemde gerçekleşmektedir. Taburcu olduktan sonra da uzman hekim tarafından verilen egzersizlerle devam tedavi süreci hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortalama 2-3 saat süren ameliyat sonrasında, ilk gün uzman fizyoterapist eşliğinde hasta yatağına oturabilmekte ve akabinde aynı gün ilk adımlarını atabilmektedir. Hasta, devam eden günleri biraz daha hareketli geçirmekte, yürüyebilmekte ve merdiven çıkabilmektedir. Bu süreçte hasta rahatlıkla dolaşabilmekte ve tuvalete gidebilmektedir. Ameliyat sonrası 4. günde de hasta yürüyerek taburcu olabilmektedir. Hasta taburcu olduktan sonra evinde yatak hastası değildir. Evdeki bu süreçte koltuğunda oturması, saat başı koridorda yürüyüş yapması gibi egzersizler yapması hastadan istenmektedir. Bununla birlikte hastanın; bacak bacak üstüne atmama, yere çömelip oturmama ve dizlerin altına alınmaması gibi yapılmaması gereken hareketlerden uzak durması da gerekmektedir. Hastanın günlük yaşantısına erken dönmesi ameliyatın başarısını artırmakta ve iyileşme sürecini daha sağlıklı ve hızlı hale getirmektedir.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Doktor Kontrolleri
Total kalça protezi ameliyatı sonrasında hastanın ilk kontrolü 15. Günde yapılmaktadır. Bu kontrolde yaranın durumu kontrol edilir, varis çorapları çıkartılır. Ameliyat sonrası ilk 1 aylık dönemde kan sulandırıcı ilacın kullanılması gerekmektedir. Hastanın ikinci kontrolü 6.haftada yapılır. Ameliyat sonrasındaki ilk 6 haftalık süreçte hastaların biraz daha kontrollü hareket etmeleri gerekmektedir. 6 haftadan sonra hastanın alçak yere oturmasına, araba kullanmasına ve uzun yürüyüşler yapılmasına müsaade edilmektedir. Bu süreçten sonra hasta rutin ve normal hayatına rahat bir şekilde dönebilmektedir.